ONZE FOCUS: ENERGIE, MENSEN EN CLOUD & IOT
Bij Webeasy geloven we dat de toekomst van slimme gebouwen vandaag begint. Als specialist in Building Control zetten we volop in op Smart Buildings: gebouwen waarin slimme technieken, sensoren en automatisering samenkomen om comfort te verhogen, energieverbruik te verlagen en het gebruik van gebouwen te optimaliseren. Daarnaast ondersteunen we gebouweigenaren en -beheerders bij het voldoen aan steeds strengere wet- en regelgeving op het gebied van energiemonitoring en cybersecurity. Volgens Ronald Breijer, Manager Products, draait het allemaal om drie kernthema’s: Energie, Mensen en Cloud & IoT.
Thema 1: Energie
“Door geopolitieke ontwikkelingen staat de energiezekerheid onder druk,” vertelt Ronald. “Tegelijkertijd stijgen de energieprijzen, wat ons dwingt kritisch te kijken naar ons energieverbruik. Ook Europese en lokale overheden scherpen de regelgeving aan om energiebesparing en verduurzaming te stimuleren. Voor een succesvolle energietransitie zijn inzicht, controle en actief energiemanagement essentieel. Daarom wordt het gebouwbeheersysteem (GBS) steeds vaker uitgebreid met een energiemanagementsysteem (EMS).”
Slimme koppeling van GBS en EMS
Het GBS monitort en optimaliseert de technische installaties in een gebouw, terwijl het EMS zich specifiek richt op energiebeheer. “Momenteel functioneren deze systemen vaak nog als losse silo’s,” legt Ronald uit. “Maar als je écht slimmer en energie-efficiënter wilt sturen, is integratie onmisbaar.” Hij noemt voorbeelden zoals het benutten van zonne-energieoverschotten voor het bufferen van warmte- en koudeopslag of het laden van elektrische auto’s op piekmomenten van zonopwekking. “Bovendien kunnen GBS en EMS bijdragen aan oplossingen voor netcongestie.”
Door deze systemen slim te koppelen, ontstaat de basis voor een GACS (Gebouw Automatisering en Controle Systeem). Hoewel GACS meer omvat dan alleen energiebeheer – zoals comfort en binnenklimaat – speelt het juist in deze context een sleutelrol. Het stelt gebouweigenaren in staat om energiegebruik verder te optimaliseren, zonder concessies te doen aan comfort of prestaties.
Energiemonitoring en -bewaking
Om inzicht te geven in de energiestromen binnen een gebouw, heeft Webeasy het onderdeel energiemonitoring beetgepakt. “In Webeasy 3.2 hebben we een rapportagemodule geïntegreerd met mogelijkheden voor benchmarking en standaardrapportages,” zegt Ronald. “De EBS-rapportage (Energieregistratie- en Bewakingssysteem) geeft eenvoudig én conform de wetgeving inzicht in het actuele energieverbruik. Dit helpt gebouweigenaren gericht te besparen, te verduurzamen en een gunstiger energielabel te behalen.
“Momenteel ontwikkelen we ook een intelligent algoritme dat vraag en aanbod van energie in balans brengt. Door opwekking, verbruik, dynamische energieprijzen en weersvoorspellingen te combineren, kunnen we energie nog efficiënter inzetten. En alles wordt transparant onderbouwd met duidelijke verslaglegging. Deze verslaglegging is bovendien een vereiste binnen het GACS (Gebouw Automatisering en Controle Systeem), waarmee organisaties kunnen aantonen dat zij voldoen aan wet- en regelgeving op het gebied van energiebeheer.”
Thema 2: Mensen
Bij Webeasy staat de mens centraal. Niet alleen de gebouwgebruikers, maar ook onze eigen collega’s.
Gebouwgebruikers: persoonlijk comfort
“Met het veranderen van generaties veranderen ook hun wensen,” vertelt Ronald. “Generaties Z (≈ 1995–2010) en Alfa (≈ 2010– 2025) zijn digitaal opgegroeid en verwachten on-demand toegang tot alles wat ze nodig hebben. Persoonlijke controle wordt steeds belangrijker. Denk aan gebruikers die hun comfortvoorkeuren per zone of zelfs per werkplek kunnen instellen. De huidige Webeasy Zone Control-app zal in de toekomst worden uitgebreid tot een nog intuïtiever, gepersonaliseerd en geautomatiseerd systeem – mede dankzij kunstmatige intelligentie.”
Collega’s: boeien en binden
Ook de arbeidsmarkt vraagt om slimme oplossingen. “Net als veel andere sectoren kampt de gebouwautomatiseringsbranche met personeelsschaarste,” weet Ronald. “En de beschikbare mensen kiezen steeds vaker voor een vierdaagse werkweek. Om toch al het werk gedaan te krijgen, zetten we vol in op AI, in samenwerking met onze partner Tridium. Elk gebouw is uniek en vraagt om maatwerk. Door standaardwerkzaamheden te automatiseren met Agentic AI houden we tijd over voor creativiteit en uitdagende vraagstukken. Dat maakt het werk aantrekkelijker én zorgt ervoor dat mensen bij ons willen blijven.”
Thema 3: Cloud & IoT
Het derde kernthema is ‘Cloud & IoT’. “De cloud bestaat natuurlijk al langer, maar het Internet of Things (IoT) is nog altijd flink in opmars”, vertelt Ronald. “We verwachten dat het aantal slimme apparaten in gebouwen blijft toenemen. Hun ‘slimheid’ zit niet alleen in de connectiviteit via platforms als Microsoft Azure, maar ook in hun eigen regeltechnische intelligentie. Denk aan luchtbehandelingskasten of warmtepompen die zelfstandig regelen en data uitwisselen met andere systemen. Hierdoor verandert de rol van het gebouwbeheersysteem steeds meer naar die van een ‘dirigent in het orkest’, die de verschillende systemen optimaal op elkaar afstemt.”
Digital twins en continuous commissioning
“Er worden steeds meer virtuele gebouwen ontwikkeld – zogenaamde Digital Twins – waarin de randvoorwaarden uit het bestek én de energiebehoefte van het gebouw worden ingegeven, vertelt Ronald. “Door hier realtime data aan toe te voegen, kun je gebouwen continu monitoren, testen en optimaliseren. Dat zorgt voor stabiele prestaties, meer comfort én lagere energiekosten. Met een mooi woord noemen we dit ‘continuous commissioning’. Webeasy speelt hierin een faciliterende rol: wij beschikken over de technologie om gebouwen écht ‘smart’ te maken. Daarnaast kunnen we cloudkoppelingen realiseren, bijvoorbeeld met Microsoft Azure, zodat Digital Twins en Power BI op basis van onze realtime gebouwdata mogelijk worden. Zo zijn wij én onze klanten helemaal Smart Building-ready.”
Cybersecurity en NIS2-compliance
Tot slot wordt cybersecurity steeds belangrijker binnen onze dienstverlening. “Een sterk wachtwoord is allang niet meer genoeg,” zegt Ronald. “Naarmate digitalisering toeneemt, groeit ook de kwetsbaarheid.” Daarom heeft het Europees Parlement eind 2022 de Network and Information Security-richtlijn (NIS2) aangenomen, die strengere eisen stelt aan cybersecurity. Webeasy is daarop voorbereid. “Met Webeasy 3 en 2.11 voldoen wij aan het hoogste beveiligingsniveau van de IEC 62443-norm (level 4),” bevestigt Ronald. “Dat betekent dat onze systemen al voldoen aan NIS2 – en dat geeft onze klanten zekerheid en vertrouwen richting de toekomst.”
Daarnaast is Webeasy gestart met het optimaliseren en certificeren van haar productlijn en productieprocessen conform de Europese Cyber Resilience Act (CRA). Deze wetgeving verplicht leveranciers er vanaf 2027 toe om uitsluitend nog ‘van software voorziene producten’ op de EU-markt te brengen die veilig zijn ontwikkeld en onderhouden. Het doel: eindgebruikers optimaal weerbaar maken tegen cyberaanvallen. Ook hierin willen we onze klanten volledig ontzorgen en voorbereid de toekomst in helpen.