WEBEASY PARTNER AAN HET WOORD // MEES BETTINK, DGA VAN BETTINK REGELTECHNIEK
‘De ondersteuning die ik van Webeasy heb ontvangen, was fenomenaal’
Bettink Regeltechniek ontwerpt, realiseert en onderhoudt meet- en regeltechnische installaties voor gebouwgebonden systemen. “Wij maken gebouwinstallaties intelligent”, vertelt DGA Mees Bettink. “Van cv-ketels tot warmtepompen en luchtbehandelingsinstallaties: wij zorgen ervoor dat alle systemen in een gebouw zodanig softwarematig worden afgestemd, dat zij zo efficiënt en energiezuinig mogelijk functioneren. Hierbij maken wij al 13 jaar gebruik van Webeasy.”
Innovatieve start
Mees Bettink startte zijn bedrijf in 2012. “Voor het eenvoudig benaderen, besturen en bewaken van de gebouwgebonden installaties zocht ik een systeem dat zijn toekomst vooruit was”, vertelt hij. “Via een zoektocht op het internet kwam ik uit bij Webeasy. Ik maakte een afspraak met Commercieel Directeur Paul Straver, die in een persoonlijk gesprek de softwaremogelijkheden én toekomstplannen van Webeasy toelichtte. Plannen die sindsdien ook werkelijkheid zijn geworden. Tot op de dag van vandaag gebruiken wij Webeasy met veel plezier. We kunnen uitstekend met de producten overweg.”
Professionele ondersteuning
“Het was een grote stap om met een nieuw softwareproduct te starten”, benadrukt Mees. “De ondersteuning die ik van Webeasy heb ontvangen, was fenomenaal. De eerste projecten mocht ik zelfs bij Webeasy op kantoor maken, waarbij een medewerker letterlijk over mijn schouder meekeek. Ik ben zeer professioneel geholpen en iedereen was heel toegankelijk.” Ook vandaag plukt Bettink Regeltechniek daar nog de vruchten van. “Wij hebben rechtstreeks contact met de R&D-afdeling, die ons actief betrekt bij nieuwe ontwikkelingen. Niet voor niets is het balletje steeds sneller gaan rollen en zijn wij inmiddels één van de grootste partners van Webeasy. Ik zie onze toekomst met veel vertrouwen tegemoet.”
Duurzame producten
Volgens Mees onderscheiden de Webeasy-producten zich door een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. “Bovendien is de flexibiliteit enorm. Dit uit zich met name in de I/O-modulen. In de afgelopen vijftien jaar zijn de I/O-modulen nauwelijks veranderd, wat grote voordelen biedt op het gebied van duurzaamheid en uitwisselbaarheid.” De producten van Webeasy hebben een lange houdbaarheidsdatum, benadrukt hij. “Er komen steeds nieuwe en innovatieve producten bij, maar aan de achterkant vallen nauwelijks producten weg. Hierdoor kunnen ook oudere regelkasten eenvoudig geüpgraded worden. Door de bestaande I/O-modulen te behouden en alleen de server te vervangen, wordt er zowel op arbeid als kosten bespaard.”
Trends en innovaties
Een trend die Mees waarneemt, is dat systemen steeds vaker IP-gebaseerd zijn. “Webeasy speelt hierop in met een ruim aanbod ruimteregelingen die datacommunicatie over IP-netwerken mogelijk maken.” Vanuit Europa komt bovendien steeds meer regelgeving om een duurzame gebouwde omgeving te stimuleren. Als voorbeeld noemt hij de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) III, die voorschrijft dat de energieprestatie van technische bouwsystemen gecontroleerd en gedocumenteerd worden. Maar ook het GACS, die stelt dat utiliteitsgebouwen met bijvoorbeeld warmtepompen, cv-ketels en/of airconditioningsystemen met een nominaal vermogen van meer dan 290 kW vanaf 1 januari 2026 voorzien moeten zijn van een systeem voor gebouwautomatisering en -controle. “Ook deze trend heeft Webeasy voortvarend beetgepakt. Bijvoorbeeld met de nieuwste softwareversie Webeasy 3.2, waarin een grafiekmodule met mogelijkheden voor benchmarking en standaardrapportages is opgenomen. Maar ook met diverse andere tools die wij alvast bij onze klanten kunnen implementeren. Om onze kennis over de EPBD III, GACS en daaraan gerelateerde Webeasy-producten verder te verdiepen, zijn onlangs Webeasy-medewerkers bij ons op locatie geweest voor een praktische uitleg. Dankzij hun uitleg over rapportages, BQL en de nieuwste ontwikkelingen in Webeasy maken wij nu niet alleen de mooiste en duidelijkste rapportages, maar werken we ook nog efficiënter.”
DC Hunkemöller
Een interessant project waarin Bettink Regeltechniek recent Webeasy heeft toegepast, is het distributiecentrum van Hunkemöller in Almere. “In dit project hebben we een groot aantal Webeasy-ruimteregelingen en drie regelkasten met remote I/O toegepast”, aldus Mees. “Het hart van de installatie wordt gevormd door een universele Webeasy-server, die via remote I/O verbinding maakt met alle veldapparatuur. Doordat het gebouwbeheersysteem over een geheel eigen netwerk beschikt, worden een optimale stabiliteit en betrouwbaarheid gegarandeerd.” De ruimteregelingen zijn op IP-basis gekoppeld aan diverse externe systemen, bijvoorbeeld voor de besturing van zonwering, verwarming en verlichting. “In navolging van de warmtepompen en luchtbehandelingskasten hebben we in korte tijd meer dan duizend armaturen ingekoppeld, wat tevens geldt voor de energiemeters, elektrameters en watermeters.”
Uiteenlopende projecten
Naast het distributiecentrum van Hunkemöller implementeert Bettink Regeltechniek op dit moment Webeasy bij Kasteel Amerongen in Amerongen, diverse kerkgebouwen in Kesteren, Barneveld en omgeving, zorggebouw Martha Flora in Vlijmen, sportschool David Lloyd Clubs in Amsterdam en College Ariane de Ranitz in Utrecht. Voor regeltechnische bedrijven die ook Webeasy overwegen, heeft Mees een duidelijke boodschap: “Test de producten uit en wie weet wordt Webeasy ook jullie voorkeursproduct.”